Hverdag / fritid

Her på Golå har det betydning, at du starter din dag på en god måde. Du hjælpes til at kunne klare dig selv om morgenen, inden du skal i skole/på arbejde/STU/aktivitetstilbud. Madpakken er klar, den har du smurt dagen før. Går du i skole hentes du af bus efter morgenmaden. Samme bus kører dig hjem, når skoledagen er slut. Er du over 18 år, kører Golå indtil du kan transportere dig selv.

Vi prioriterer, at du som beboer på Golå, i din fritid, har mulighed for at dyrke sunde interesser. I alle afdelinger er der plads til et passende børne-, unge- eller voksenliv, passende i forhold til den alder du har.

Om eftermiddagen tilbyder Golå dig forskellige fritidsaktiviteter. Ridning og pasning af Golås islænderheste, svømning, cykel- og gåture. Er der det rigtige tilbud i nærmiljøet, er det også muligt at deltage i foreningsliv som FDF og gymnastik.

Vores have indbyder desuden til masser af udeaktivitet. I vores hal skal vi spille bordtennis, klatre, spille fodbold, badminton og hvad fantasien rækker til.
Aftensmaden spiser vi hver dag kl. 18, derefter har du og de andre beboere jeres egen aftenrutine med bad, pligter, hygge m.m.

To personer på værkstedet på Golå

Pligter

Her på Golå er hjælp til selvhjælp en vigtig del af livet. Det giver tilfredshed både for dig og de voksne, at du kan være selvkørende/selvstændig mht. det, der er vigtigt for dig at kunne eller lære at kunne. Derfor har alle, der bor på Golå helt almindelige pligter (dække bord, vaske eget tøj, tage af bord, skifte sengelinned, gøre rent osv.). Det kan også være, du hjælper med at støvsuge bussen eller feje fliserne udenfor.

Golå på tur i skoven med heste

Udeliv

I haven kan du hoppe på trampolin/gynge, flyde i hængekøje, spille fodbold, tage et bad i udebruseren, sove i shelter og meget mere.

Vi har udeliv med bål, laver bål mad, hugger brænde, måske hjælper du med at hente et nyt læs brænde, dvs. du indgår i et fællesskab med et fælles projekt.

Vi arbejder i værkstedet og vi har i perioder Golå spejder. Til Golå spejder lærer vi at binde og bruge knob, at håndtere en dolk osv., og vi besøger andre bålpladser i lokalområdet.

Vi har også endagsture ud i verden for at undersøge/opleve, fugleliv, Vesterhavet, heden, hvad lever i vandet, besøger legepladser, skove m.m.

Heste og ridning

Vi har 4 islandske heste på Golå. De er suveræne til længere ture i forskelligt terræn. Vi bruger dem også til ridning på ridebane, hvor vi f.eks. øver balance, koordinering af bevægelser, og styring ved brug af nonverbal kommunikation til hesten.

Alle beboere på Golå har mulighed for at ride, og vores heste bliver brugt dagligt. Både i vores beskæftigelsestilbud og i fritiden. I omgang med heste skal man vise et tydeligt kropssprog, være retningsvisende og kunne sætte grænser for hesten. Vores heste er på forskellige uddannelsesniveauer. Beboernes brug af hestene dygtiggør og vedligeholder hestenes træning.

Som ryttere øver og udfordrer vi vores udholdenhed/vedholdenhed. Der sker en naturlig op- og nedregulering i dine følelser i din krop i forbindelse med temposkift, og du træner at mærke dine egne grænser – hvornår det bliver for utrygt, kontra hvornår du kan være med til at gøre det sværere.

Omgang med heste lærer dig at tænke anderledes/fremad. Du lærer at være på forkant, så du kan hjælpe hesten og dig selv til en god ridetur.

Trods alt det ubevidste, det kræver at have omgang med heste, er det også her vores hjerner kan blive nulstillet. En dårlig dag, med et fyldt hoved, kan vendes og hovedet blive tømt på en ridetur. Vi kommer hjem med et nyt synspunkt og ny power.

Hesten er en god ven, som kan bruges, når du er sur, ked af det eller bare vil være uden andre menneskers tilstedeværelse. Den forstår dig på sin helt egen måde.

To piger ude at ridde
To personer laver noget kreativt

Weekend/ferie

I weekenderne sætter vi pris på almindelig afslapning, leg og hygge. Derudover tager vi på både endagsudflugter, weekendture med overnatning og dyrker shelterlivet herhjemme. Vi benytter os af mulighederne i Silkeborg og omegn (Bio, shopping, fisketur, kano). Du kan også have besøg af venner/kærester. Bor du i stalden, kan der også være en aftale om, at familien kigger forbi.

I ferierne gør vi meget af ovenstående. Længere ferieture er oftest skiferie, sommerhusture, campingferie eller cykel-/rideferie. Men det kan også være storbyferie eller noget helt andet. I årshjulet kan du se, hvornår vi tager på ferieture.